Zaans huisje in het Volkspark

, , 08 mei 2019

In het Volkspark aan de Provincialeweg is een Zaans houten huisje geplaatst over de opslagcontainer van Stichting Vrienden van het Volkspark. Het initiatief komt van de Zaanse Uitdaging, een stichting die maatschappelijke initiatieven met gesloten beurs koppelt aan het bedrijfsleven. De afgelopen weken werd er hard gewerkt aan de bouw van het huisje door verschillende partijen, die zich gezamenlijk op vrijwillige basis hebben ingezet.

Manager van de Zaanse Uitdaging, Bas Husslage, nam het voortouw voor de actie: “Het Volkspark is er voor de buurt en zorgt voor verbinding tussen bewoners. Het leek mij een mooi gebaar om deze ontmoetingsplaats op te fleuren en de opslagcontainer een make-over te geven met een Zaanse teint”.

Op vrijdag 3 mei was het dan zover: het huisje werd feestelijke geopend door wijkwethouder Songül Mutluer. Met een toepasselijke heggenschaar knipte zij geheel in stijl het rood-wit-blauwe lint door.

“De container was een spreekwoordelijke doorn in het oog tussen al dit mooie groen, maar het Zaanse huisje laat het Volkspark nog meer opbloeien. Ik bewonder de gezamenlijke inzet van iedereen die heeft bijgedragen. Een mooi voorbeeld voor de stad”, aldus wethouder Mutluer.

Het houten huisje heeft een uilennestkast, is gebouwd door jongeren van vakopleiding Bouwmensen Kennemerland Zaanstreek Waterland en geschilderd door vrijwilligers van Vrienden van het Volkspark. Er zijn geen materiaalkosten berekend en zelfs de verf is gesponsord door Goglio Northern Europe, gevestigd naast het Volkspark.

Het eigen initiatief – voor de buurt, door de buurt – is vanaf het begin af aan typisch voor het Volkspark. In 1890 schonk de plaatselijke houthandelaar Cornelis Corver van Wessem het park aan de inwoners van Zaanstad, ter gelegenheid van zijn 40 jarig huwelijk.

Sindsdien en tot op de dag van vandaag worden regelmatig activiteiten georganiseerd om buurtgenoten samen te brengen. Daarbij was de container de laatste tijd het centrale opslagpuntpunt voor al het (tuin)materiaal en tijdens de activiteiten in het park de plek om koffie te zetten. Het functionele krijgt nu dus ook een mooie visuele meerwaarde voor het park. “Wij hopen dat alle bezoekers van het Volkspark net zo blij met het resultaat zijn als wij”, aldus Stichting de Zaanse Uitdaging.

Foto: Nico Braams, wethouder Songül Mutluer, Bas Husslage, Ron Kistemaker en Cynthia Elmers

Artikel: Angelique Starreveld, Nieuwsblad de Zaankanter